Життя у світі Вікі/Портали: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпідручника
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
== Якими принципами керуватися при створенні порталу ==
* Назва порталу має бути короткою, узагальнювальною (напр. у Вікіпедії). Не припустимі назви на кшталт «Портал:Ґудзик»: дрібнота від піджака чоловічого костюму різних людей світу на планеті Земля.
* Назва має підбиратися з перспективою відображення різних тем, напрямків, царин, галузей.
''Наприклад'', «Портал:Соціологія», «Портал:Економіка». Якщо поняття «громадянського суспільства» входить до філософських дисциплін соціології та політології, то не варто створювати «Портал:Громадянське суспільство». Так само - поняття маркетингу, бухгалтерії та менеджменту входить до царини економіки, тому достатньо створювати «Портал:Економіка».
* Назви дрібних населених пунктів добрі для публікації у статтях та на веб-сайтах державних адміністрацій. Для порталів добрим є підбір масштабу регіону, країн та мегаполісів. ''Наприклад'', Закарпаття, Полісся, Крим, Білорусь, Україна, Київ, Франція, Бельгія і т.п..
* Для створення порталу та його розвитку необхідно володіти достатнім масивом інформації для його насичення та динамічної зміни по черзі блоків інформації.
* Портал має розміщувати окремі розділи (секції, рубрики, блоки) у логічному порядку.
* На порталі потрібно оформлювати шрифт та кольори комфортного сприйняття читачами.


== Як захистити конфіденційні дані порталу ==
== Як захистити конфіденційні дані порталу ==

Версія за 08:29, 18 серпня 2014

Якими принципами керуватися при створенні порталу

  • Назва порталу має бути короткою, узагальнювальною (напр. у Вікіпедії). Не припустимі назви на кшталт «Портал:Ґудзик»: дрібнота від піджака чоловічого костюму різних людей світу на планеті Земля.
  • Назва має підбиратися з перспективою відображення різних тем, напрямків, царин, галузей.

Наприклад, «Портал:Соціологія», «Портал:Економіка». Якщо поняття «громадянського суспільства» входить до філософських дисциплін соціології та політології, то не варто створювати «Портал:Громадянське суспільство». Так само - поняття маркетингу, бухгалтерії та менеджменту входить до царини економіки, тому достатньо створювати «Портал:Економіка».

  • Назви дрібних населених пунктів добрі для публікації у статтях та на веб-сайтах державних адміністрацій. Для порталів добрим є підбір масштабу регіону, країн та мегаполісів. Наприклад, Закарпаття, Полісся, Крим, Білорусь, Україна, Київ, Франція, Бельгія і т.п..
  • Для створення порталу та його розвитку необхідно володіти достатнім масивом інформації для його насичення та динамічної зміни по черзі блоків інформації.
  • Портал має розміщувати окремі розділи (секції, рубрики, блоки) у логічному порядку.
  • На порталі потрібно оформлювати шрифт та кольори комфортного сприйняття читачами.

Як захистити конфіденційні дані порталу

  • privacy.hro.org — приватність, недоторканість особистих даних у сіті
  • anonimaiser.com — список популярних веб-проксі. Про проект. Питання-відповіді (рос.)
  • mrchameleon.ru — список безкоштовних проксі-серверів (рос.)