Життя у світі Вікі/Портали: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпідручника
Вилучено вміст Додано вміст
Bunyk (обговорення | внесок)
м Bunyk перейменував сторінку з Портали на Життя у світі Вікі/Портали без створення перенаправлення
Bunyk (обговорення | внесок)
Рядок 9: Рядок 9:
* Шаблони додаткової навігації розташовувати внизу порталу. Верхня частина порталу має надавати презентацію інформації відповідно самої назви окремо взятого порталу, відповідати самій назві без нагромадження додаткової інформації.
* Шаблони додаткової навігації розташовувати внизу порталу. Верхня частина порталу має надавати презентацію інформації відповідно самої назви окремо взятого порталу, відповідати самій назві без нагромадження додаткової інформації.


== Як захистити конфіденційні дані порталу ==
* [http://privacy.hro.org/ privacy.hro.org] — приватність, недоторканість особистих даних у сіті
* [http://anonimaiser.com/ anonimaiser.com] — список популярних веб-проксі. Про проект. Питання-відповіді (рос.)
* [http://mrchameleon.ru/free-proxy.php mrchameleon.ru] — список безкоштовних проксі-серверів (рос.)

[[Категорія:Вікіпідручник]]
[[Категорія:Довідка]]
[[Категорія:Довідка]]

Версія за 20:45, 26 серпня 2014

Якими принципами керуватися при створенні порталу

  • Назва порталу має бути короткою, узагальнювальною (напр. у Вікіпедії). Не припустимі назви на кшталт «Портал:Ґудзик»: дрібнота від піджака чоловічого костюму різних людей світу на планеті Земля.
  • Назва має підбиратися з перспективою відображення різних тем, напрямків, царин, галузей. Наприклад, «Портал:Соціологія», «Портал:Економіка». Якщо поняття «громадянського суспільства» входить до філософських дисциплін соціології та політології, то не варто створювати «Портал:Громадянське суспільство». Так само - поняття маркетингу, бухгалтерії та менеджменту входить до царини економіки, тому буде вельми достатнім створення «Портал:Економіка».
  • Хибним шляхом наприклад є сліпе мавпування російської Вікіпедії - калька «Портал:Людина» в українську Вікіпедію (від „Портал:Человек“) з відсутністю в самій російській Вікіпедії науково точного «Портал:Антропологія» (антропологія від "наука про людину"). Спроба створити сторінку хибного порталу призводить до його «змертвіння». Проіснував майже лише з одною фотографією не маючи жодну інформацію!
  • Назви дрібних населених пунктів добрі для публікації у статтях та на веб-сайтах державних адміністрацій. Для порталів добрим є підбір масштабу регіону, країн та мегаполісів. Наприклад, Закарпаття, Полісся, Крим, Білорусь, Україна, Київ, Франція, Бельгія і т.п..
  • Для створення порталу та його розвитку необхідно володіти достатнім масивом інформації для його насичення та динамічної зміни по черзі блоків інформації.
  • Портал має розміщувати окремі розділи (секції, рубрики, блоки) у логічному порядку.
  • На порталі потрібно оформлювати шрифт та кольори комфортного сприйняття читачами.
  • Шаблони додаткової навігації розташовувати внизу порталу. Верхня частина порталу має надавати презентацію інформації відповідно самої назви окремо взятого порталу, відповідати самій назві без нагромадження додаткової інформації.